top of page
vann

RENGJØRING OG VEDLIKEHOLD

Med riktig pleie vil smykkene dine holde seg fine år etter år. Enten det er ekte varer eller håndlagde smykker du har laget selv. 

Daglig vedlikehold

GULL og SØLV

Bør brukes. Holder seg absolutt finest når det blir brukt, men kan selvsagt slites en del. Om gull blir møkkete eller oksiderte, skal det ikke pusses. Da anbefaler jeg rengjøringstipset på siden her som beskriver fremgangsmåten med salmiakk og tannbørste.

Sølv kan pusses, se da under Pussing av metaller.

PERLER

Jeg vet at svette, krem og parfyme kan skade perler så det er lurt å tørke over dem etter bruk. Et gammelt husmorråd sier at perler må brukes, for at de skal beholde gløden og ikke tørkes ut

JUGGEL

Bruker vi de uekte skattene våre mye, kan man oppleve å bli misfarget på huden. Dette er fordi metallet i smykkene reagerer med syre i svetten din.
a kan du gjøre som mamma lærte meg, ta et eller to strøk blank neglelakk der hvor huden kommer i kontakt med smykket. Det kan hende du må gjenta denne prosessen flere ganger. Men du blir ikke grønn/grå lenger!

Ta av deg smykkene når du dusjer, eller bader. Anbefaler heller ikke å utsette de for solkrem eller direkte sollys over for lang tid. Så soling med smykker anbefales ikke.

Oppbevaring

Skal gullsmykkene dine holde seg skinnende og vakre lengst mulig, er første bud enkelt: oppbevar dem riktig.

- Oppbevares gullsmykkene åpent på et varmt og fuktig bad, vil gullet bli misfarget raskere enn om smykkene ligger i en lufttett smykkepose på soverommet.

Selv smykker som ikke er ekte vare, bør oppbevares riktig. Lar du juggelet ditt bare ligge i en skål, og du roter rundt i skålen for å finne riktig smykke, sliter du unødvendig på de.

Behandle smykkene dine som de fortjener - nemlig som dine edleste skatter, uavhengig om de er ekte eller ikke.

Rengjøring

Clean

Skal du rengjøre juvelene dine er det gamle trikset fra bestemor den metoden jeg har best resultater med.

 

Jeg benytter en blanding av salmiakk og zalo, den mykeste tannbørsten og et kjøkkenhåndkle.

Noen lager også denne blandingen av salmiakk og grønnsåpe.

 

Blandingen:

2 kork salmiakk

2 gode spruter zalo (eller 2 korker grønnsåpe)

1 liter godt, varmt vann

Bland sammen uten å røre for kraftig.

Legg i smykkene dine, og la de ligge i minimum 10 minutter. Har du robuste smykker (se lenger ned for smykker du skal være forsiktig med), så kan de godt ligge mye lenger. Det kommer jo litt an på hvor skitne de er.

Vask, puss og gnikk i alle kriker og kroker med en my tannbørste. Bruker du for hard tannbørste på mye materialer, kan den lage riper.

Skyll deretter smykkene i rennende, lunkent vann, og tørk med et rent og mykt kjøkkenhåndkle som ikke loer.

​Resultatet er skinnende, blanke smykker.

UNNGÅ:

Ikke bruk denne metoden på smykker som er limt, da det varme såpevannet kan få limet til å løse seg opp.

Perler, koraller er også ganske utsatt for kjemikalier, så bruk da en mild håndsåpe, vann og tannbørste, men pass på temperaturen på vannet.

Og noen smykker er farget, slik som treperler, og da mister de fargen sin.

Ultralyd

Det finnes en maskin for alt nå til dags. Også maskiner for å rengjøre smykkene dine. En smykkerengjøringsmaskin sender ultralyd bølger. Disse bølgene rister løs smuss og skitt fra smykkene.

Gullsmeder benytter gjerne slike, men det er også mulig å kjøpe denne for privatpersoner. Det finnes slike maskiner på nettet fra 500 kroner og oppover.

Om du trenger en ultralydmaskin eller ei, er avhengig av hvor ofte du renser smykkene dine, hva slags type smykker du har mest av, og om smykkene har mange kriker og kroker det er vanskelig å komme til med en tannbørste f.eks.

Du må aldri benytte en slik maskin til smykker med perler. Da blir perlene dine skadet.

Pussing av metaller

Har du smykker som består av sølv, messing eller kobber, hjelper ikke såpebadet. Da må de pusses.

Det finnes flere produkter på markedet som er gode til dette bruket. Og en tannbørste er alltid god å ha uansett.

Red tannbørste

Om du ikke vil kjøpe pussemidler, kan også cola eller ketchup gjøre smykkene dine blanke igjen, særlig kobber og messing. 

Kobbersmykker, kan du gjerne pusse med en myk klut påført ketchup. Eller du kan la de ligge i ketchup 5 til 30 minutter. Skyll godt i lunkent vann, puss gjerne samtidig med en myk tannbørste, og tørk av.

Jeg har også lagt smykker i et glass cola over natten, men dette virker ikke så godt på myke materialer, de kan bli ødelagt.

vann
bottom of page